Bereken gratis BPM

Vul het formulier in en we sturen je zo snel mogelijk gratis en geheel vrijblijvend een indicatie toe van de BPM op de door jou in te voeren auto.

Bereken BPM gratis!

16 juli 2019

De Volkswagen Scirocco, een unieke sportcoupé

Eén van de mooiste sportcoupés die de autowereld heeft mogen verwelkomen: de Volkswagen Scirocco. Sinds 1974 gebouwd door VW met de eerste twee generaties die tot het jaar 1992 op de markt waren. Met in 1974 en 1981 het allereerste type, Type 1 of Typ 53. Het latere model, dat tot en met ‘92 op de markt was, heette Type 53B. Meer dan een decennium later, in 2008, presenteerde Volkswagen de derde generatie (137/1K8). Een meer dan welkome revival van de mooie Volkswagen Scirocco, waar helaas vorig jaar een halt aan kwam. Het lijkt erop dat de Scirocco een ware klassieker wordt die niet meer in de maak is.

De symboliek achter de Volkswagen Scirocco

Allereerst het Italiaanse woord “scirocco”, wat een warme zuidenwind betekent; sommige vertalingen refereren naar een storm, niet geheel ontoepasselijk voor deze sportieve VW. Volkswagen gebruikt regelmatig soortgelijke symboliek voor andere automodellen. Eén van de bestverkochte modellen, de Passat, refereert ook aan het weer: namelijk de passaatwind. Meer dan een krachtpatser dus, maar een fraai stuk esthetiek met een symbolische benaming.

Auto van het jaar

Niet voor niets was de Volkswagen Scirocco in 2008 uitgeroepen tot auto van het jaar. Niet door de minste. Het bekende Top Gear Magazine heeft de prestigieuze prijs in dat jaar toegekend aan de VW Scirocco. De gestroomlijnde sportcoupé is voor het eerst in de jaren ‘70 in ontwikkeling gegaan. De eerste designer die aan de tekentafel plaatsneemt is de Italiaan Giorgetto Giugiaro. Op dat moment is de coupé Karmann Ghia het paradepaardje dat een waardige opvolger zoekt. Dat is gelukt met de Volkswagen Scirocco Typ 53. De Scirocco gebruikt in die tijd al de opzet van de VW Golf, maar wel met aangepaste en verfijnde onderdelen. Op deze manier is de Golf in een sportiever en extra gestroomlijnd jasje gestopt. Vanaf de eerste lancering verschijnt de Volkswagen Scirocco met 4 cilinders, 2 kleppen (8V) en een inhoud van 1.1 en 1.5L. In de Verenigde Staten is er ook voor gekozen om een 1.7L uitvoering uit te brengen. 

Einde van de Volkswagen Scirocco?

Tot het jaar 2006 zijn er geen grootschalige veranderingen geweest aan het basisontwerp van de Scirocco. In dat jaar vindt de aankondiging plaats van een nieuwe lijn VW Scirocco, die in 2008 ten tonele komt. In datzelfde jaar wordt de Volkswagen Scirocco ook direct bekroond met een 5-sterren award van de Euro NCAP en Car-Of-The-Year door Top Gear. In de tussentijd zijn hier en daar wat aanpassingen aangebracht en zien we de allerlaatste release in 2015, van de Volkswagen Scirocco GTS.

Nu blijft het verrassend stil rondom de Volkswagen Scirocco, wat toch één van de mooiste Volkswagens ooit was volgens de kenners en liefhebbers. De productie is stilgelegd. Er zijn voldoende Scirocco modellen te koop en, met vooral bij de Duitse importwagens, met vele luxe accessoires en extra’s. Wordt dit jouw klassieker?


Bepaal zelf je pakket

Geïnteresseerd in het importeren van je auto? Stel dan je eigen pakket samen!

Stel zelf samen!