Bereken gratis BPM

Vul het formulier in en we sturen je zo snel mogelijk gratis en geheel vrijblijvend een indicatie toe van de BPM op de door jou in te voeren auto.

Bereken BPM gratis!

13 augustus 2019

Motor importeren? Eenvoudiger dan gedacht

Ben je op zoek naar een motor, maar mis je precies dat ene model op de auto- en motormarktplaatsen binnen onze landsgrenzen? Dan kan het de moeite waard zijn om een kijkje te nemen naar het Duitse aanbod. Een motor importeren uit Duitsland (of een ander land) is namelijk veel makkelijker dan sommigen vermoeden. Bovendien kan het budgettair ook zeer aantrekkelijk zijn. Wie weet zit je straks op die stoere Harley Davidson, die je hebt laten invoeren tegen een lager tarief.

Motor importeren binnen de Europese Unie

Een motor importeren buiten de EU werkt net iets anders. Laten we daarom beginnen met het advies om binnen de EU te zoeken naar jouw nieuwe tweewieler. In Duitsland bijvoorbeeld, zijn er zeer veel motoren te vinden. Je kunt je bijvoorbeeld oriënteren op de website mobile.de, in de categorie motoren (Motorräder suchen). Logischerwijs kun je voor een Ducati het beste terecht in Italië, het land van herkomst. Voor de Harley-Davidson zul je in de Verenigde Staten moeten zijn. Maar niet noodzakelijk; in Duitsland worden er vaak andere voorwaarden gehanteerd, waardoor Amerikaanse motoren mogelijk voordeliger verkrijgbaar zijn. 

Ga je een motor importeren uit Duitsland, dan kun je hem van tevoren ook even gaan bekijken. Dat ligt met een voertuig uit de Verenigde Staten net even anders. Net als het transport, je kunt niet even met je aanhanger langs om je motor op te halen. Niets is onmogelijk. Je kunt alles zelf regelen maar kunt zaken als het transport ook aan een doorgewinterde auto importeur overlaten.

Motor importeren uit Duitsland

Een (tweedehandse) motor importeren bij onze oosterburen heeft veel voordelen, ten opzichte van een import traject uit de VS of Japan. Het is veel minder omslachtig; je het bijvoorbeeld niet te maken met verscheping, type goedkeuringen en dergelijke. Hier volgen een aantal factoren die bij importeren van motors meespelen.

  • BPM: een motor importeren brengt ook het vraagstuk BPM met zich mee, net als het importeren van een auto. Wanneer de motor niet ouder is dan drie maanden of minder dan drieduizend kilometer op de teller heeft, dan geldt deze voor de belastingdienst als nieuw voor de BPM.
  • Type goedkeuring: wanneer een motor binnen de Europese Unie is aangeschaft, dan is deze voorzien van een EU goedkeuring. Hiermee kun je een Nederlands kenteken aanvragen.
  • Transport van de motor: het grote voordeel is dat de kosten bij een transport binnen de EU meevallen. Zeker wanneer je ervoor kiest om je motor zelf op te halen.
  • Invoerrechten: niet van toepassing binnen de EU.
  • RDW: de RDW zal uitsluitend om identiteitscontrole vragen, omdat er reeds sprake is van een EU typegoedkeuring.
  • BTW: bij uitzonderingen, wanneer de motor >6000 km heeft gereden, zal deze als nieuw worden beschouwd. En dus ook qua BTW als nieuw voertuig worden behandeld. 
     

Bepaal zelf je pakket

Geïnteresseerd in het importeren van je auto? Stel dan je eigen pakket samen!

Stel zelf samen!