Bereken gratis BPM

Vul het formulier in en we sturen je zo snel mogelijk gratis en geheel vrijblijvend een indicatie toe van de BPM op de door jou in te voeren auto.

Bereken BPM gratis!

16 mei 2019

Europa: veiligheidssystemen nieuwe auto's 2022

Het Europees parlement werkt aan wetgeving die het vanaf 2022 verplicht maakt dat nieuwe auto's standaard zijn voorzien van verschillende geavanceerde veiligheidssystemen. Het gevolg zal een flinke prijsstijging voor onder andere personenauto's zijn...

Het streven van het Europese parlement is om de komende jaren het aantal verkeersdoden flink omlaag te krijgen. Eén van de maatregelen die men daarbij wil inzetten is een wet die voorschrijft dat elke nieuwe auto vanaf 2022 standaard van een aantal veiligheidssystemen moet zijn voorzien. Bij veel nieuwe wat duurdere bolides is dat vaak nu al het geval, maar voor vooral de kleinere auto's zal dit vrijwel zeker toch gaan zorgen voor een forse prijsstijging.

Black box

De belangrijkste maatregel die vanaf 2022 zal ingaan is dat iedere nieuwe auto moet zijn uitgerust met een zogenoemde ‘black box’. Dit is een apparaat dat vergelijkbaar is met de Zwarte Doos zoals die in vliegtuigen wordt toegepast, en waaruit je na bijvoorbeeld een ongeluk allerlei relevante informatie kan uitlezen over mogelijke oorzaken. Maar daar blijft het niet bij. Ook de volgende zaken behoren dan tot de verplicht aanwezige systemen:

  • Intelligent Speed Assistant die ingrijpt bij te hoge snelheid;
  • Voorbereiding voor installatie alcohol-gevoelige startonderbreker;
  • Emergency Brake Assistance System en Lane Keeping Assist;
  • Waarschuwingssysteem voor detectie afnemende concentratie bestuurder;
  • Waarschuwingssysteem voor detectie vermoeidheid bestuurder.

Privacy

Klein punt van aandacht bij met name de Black Box is nog wel de privacy van de bestuurder. De zwarte doos voor auto's maakt namelijk gebruik camera’s en gps-data waarmee dus te allen tijde kan worden bepaald waar een auto zich bevindt en wie er op dat moment achter het stuur zit. Gegevens die wellicht ook interessant kunnen zijn voor anderen. Kanttekening is tevens dat de wetgeving verplicht dat de geïntegreerde nieuwe systemen altijd door de gebruiker uit te schakelen moeten zijn.

En als dat eenvoudig is. is het natuurlijk maar de vraag of deze maatregelen nog wel nuttig zijn...


Bepaal zelf je pakket

Geïnteresseerd in het importeren van je auto? Stel dan je eigen pakket samen!

Stel zelf samen!